First trip Bali Part 1


Ni antara bulan yg aku betul2 sendat dengan jadual wedding setiap minggu dan listing album yg melambak utk disiapkan, dalam sibuk aku ni, aku luangkan masa gak utk update blog ni...hujung march lepas aku berkesempatan ke Bali, dan ini merupakan trip pertama aku ke sana. sekadar berkongsi gambar ketika berada disana..aku selit 2-3 keping kat sini.
hari pertama, setibanya di lapangan terbang Denpasar tu, bermula aktiviti tanpa rehat kitorang. Pertama jumpa tour guide mas isme yg sporting giler, dan terus hantar kami ke hotel karthi inn..rehat sekejap pastu terus ke uluwatu utk kecak dance..sempat singgah kfc utk tapau makanan sambil makan dalam mpv mas isme ( gambar x sempat nk snap, sbb masing2 lapor giler)..

menu yg senang nk jumpa di bali..hati2 bila memilh makanan halal. dan aku konfius sepanjang di sana untuk mencari makanan halal kat bali. ada restoran tulis halal, tapi ada kuil dalam restoran tu..ada pula restoran halal parsi jual kebab, tp ada pelbagai wine dalam menu minuman mereka.

Hari ke-2 pengembaraan...bermula dari Tampak Siring, sebuah kuil lama bernama Tirta Impul, dimana sumber air suci bagi penganut hindu bali berpunca disini.ramai yg datang utk membersihkan jiwa dgn mandi dari sumber air di sini "The hallowed spring of Tirta Empul in Tampaksiring dates from legendary times. In popular folklore, it was made by lndra when he pierced the earth to create a spring of amerta, the elixir of immortality, with which he revived his forces who were poisoned by Mayadanawa"..


Dari situ kami ke Kintamani utk makan tengahari di Restoran Batur Sari, berlatar belakangkan gunung berapi Batur udara begitu sejuk dan nyaman.


Seterusnya distinasi terakhir adalah Tanah Lot, terletaknya kuil Pura yg terkenal di Bali. Sesi membeli belah sekitar gerai cenderahati adalah acara terkahir, sebelum bertolak balik ke K.L.

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

Saluddin Ismail. Get yours at bighugelabs.com/flickr

2 comments:

  1. Din....menu babi kecap kow sempat makan tak...sodap tu...rugi tak rasa..bukan selalu pun!! kehkehkehhhh.

    ReplyDelete
  2. Thanks for visiting Tanah Lot Bali

    http://www.tanahlot.net

    ReplyDelete