Konsert Radio Rosak


Selesai je majlis pernikahan kat Bandar Perani, Kota Tinggi, aku terus berdesup ke Pasir Gudang
untuk layan konsert radio rosak kat stadium perbandaran.walau tak ramai sangat yg hadir
kalau nak banding kan dgn konsert search di awan biru tu..ekekeke
antara band yg perform malam tu ialah Extranged, OAG, Plague of Happiness serta penampilan
projek istimewa Edry Hashim bersama Project Pistol bersama Lola dan Amy Search. Aku sempat cover utk sesi malam jer..tq utk Ezreen Taib coz bagi tiket percuma dan media pas utk konsert ni.


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Faizura & Shahir- Resepsi++


Baru aku berkesempatan untuk update wedding entry kat blog aku ni..
banyak album yg masih menunggu untuk di siapkan..untuk entry kali ni
aku nak update resepsi persandingan Faizura dan Shahir yg berlangsung di Dewan Tunku Ibrahim Ismail, Kluang Johor.

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Dr. Khadijah & Radzi - Solemnization++


Majlis Pernikahan Dja dan Radzi ini berlangsung awal dua minggu sebelum majlis resepsi mereka pada 30hb Mei yg lalu..dan kali pertamanya aku shoot portariture diorang tetengah malam buta..wakkakaka
tp kira sporting gak diorang berdua ni, coz sanggup layan nite portaiture sekitar Legaran Segget..aku cuak gak coz kawasan tu ramai drug addict..dan beberapa "mat gian" penuh minat perhatikan aku wat keja..ekekke


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++M E World Collections++




Aku di jemput hadir sebagai fotografer untuk "snap shoot" majlis perasmian dan pembukaan butik M E World Collections di Festive Mall, Danga Bay Johor Bahru, pukul 5 petang 17hb Jun 2009.Butik kepunyaan Ekin itu di rasmikan sendiri oleh Mawi.Butik yg menyediakan koleksi pakaian dengan corak yg menarik serta rekaan yg exclusive, terdapat juga koleksi tudung dan eksesori wanita pelbagai jenis..acara pembukaan di mulakan dengan Along ( Raja Lawak ) memberi kata alau-aluan tentang idea serta pembukaan butik tersebut, selesai acara memotong riben..Mawi sendiri membacakan doa selamat, agar di permudahkan semuanya...lebih dari 100 orang hadir sepanjang majlis pembukaan tersebut, termasuk ibu Mawi dan semua ahli keluarga Ekin..dengar citer Ekin akan buka satu lagi butik di Kuala Lumpur dan Mawi akan membuka perniagaan francais makanan segera tak lama lagi.Bertambah ler rezeki si Mawi dan Ekin ni..dan butik di JB ni akan di uruskan oleh keluarga Ekin..Untuk pembukaan hari ni, pengunjung yg berbelanja RM100 akan mendapat cenderahati dari mawi iaitu sekeping CD dan poster yg bertanda-tangan Mawi...dan Puan Lily dari Johor Bahru menjadi pelanggan pertama membeli di butik tersebut..

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Aku dan Capturepixs - Bhg 2

Dah ramai jurufoto perkahwinan yang wujud macam cendawan tumbuh selepas hujan. Ini lantaran harga kamera digital di pasaran dah mampu milik. Ada jurufoto yang buat fotografi perkahwinan ni secara sambilan, bak bidan terjun pun ada. Dan ada yang betul-betul mempertahankan martabat kerjaya sebagai jurufoto perkahwinan ni di mata masyarakat. Dan ingin menjaga pasaran fotografi perkahwinan agar tidak jatuh dan kembali ke 20 tahun yang lalu.

Harga. Usah cerita lah. Kalau kalian pengantin, bila kalian buat window shopping. Maka kalian sendiri dapat lihat pelbagai jenis harga pakej yang ditawarkan. Ada yang munasabah, ada harga yang tak masuk akal, malah ada harga yang boleh berubah-ubah asalkan dapat job pun dah kira ok. Belum sebut pasal persediaan ilmu di dada bagi seorang jurufoto tu sendiri.

Pada awal 2004 sewaktu mula-mula Capturepixs beroperasi, cuma ada segelintir jurufoto yang berani melabur untuk membeli kamera digital yang pada ketika itu harga termurah sekitar RM4k untuk kamera yang basic. Dan kami pada awal 2004, dengan sedikit modal yang ada cuba untuk beralih dari fotografi filem kepada era fotografi digital. Nak buat macamana kan, teknologi kena kejar. Kalau tidak, kita jugak ketinggalan.

Setahun demi setahun, semua jurufoto samada yang sudah lama mahupun yang baru terjun dalam kerjaya ni, dah pun mula beralih kepada kamera digital. Kamera filem mereka simpan jadikan kenangan ataupun sekali sekala melepaskan gian ambil gambar guna filem. Itupun amat jarang sekali lah kita lihat. Kalau ada pun mungkin di kawasan sedikit pedalaman.

Bila era digital, jurufoto pun tak kisah. Gambar tak jadi boleh snap lagi sekali. Dan boleh snap banyak-banyak. Rata-rata pakej pun menawarkan 'unlimited shoot'. Boleh dikatakan hampir 99% jurufoto memberikan semua hasil shoot mereka pada pengantin. Lagi 1% tu mungkin di kalangan profesional yang menjaga hasil kerja dan kualiti shoot mereka. Mereka dah tapis awal-awal gambar yang tak menjadi dan rosak sebelum mereka berikan softcopy pada pengantin. Dan ada juga yang memberi cuma beberapa keping mengikut jumlah yang mereka olah dan masukkan ke dalam album. Jadi gambar original dari kamera mereka dah asingkan dan tidak diberikan pada pengantin. Ianya adalah kebaikan untuk jurufoto itu sendiri tetapi jika dari sudut pelanggan ( pengantin ), sudah pasti ianya tidak memuaskan kerana mungkin ada gambar-gambar yang tidak dimasukkan dalam album, adalah amat bernilai bagi pengantin tersebut yang mana mungkin tidak diketahui oleh jurufoto. Contoh, ex-bf datang kenduri dia ke dan dia nak jadikan kenangan ke. Hahahaha.

Sebut bab album. Ini mungkin yang bakal membezakan antara jurufoto. Maksudnya, dari segi kreativiti rekabentuk album. Mungkin material yang digunakan hampir sama. Dan mungkin datangnya dari pembekal album yang sama. Tetapi idea rekabentuk itulah yang membezakan jurufoto kerana idea dan kreativiti tu adalah subjektif. Dan sukar ditiru. Tetapi lama-kelamaan, rekabentuk pun mungkin boleh ditiru jika jurufoto tersebut pernah melihat album jurufoto lain. Dan dari hari ke hari, seorang jurufoto atau mungkin designer bagi album perkahwinan terpaksa mencari idea baru bagi memberikan perbezaan antara mereka dengan jurufoto lain. Dan itulah yang kami di Capturepixs laksanakan saban bulan.

Itu baru saja bab rekabentuk. Dan disentuh juga bab due-date. Biasanya bakal pengantin yang berminat dengan pakej seorang jurufoto, akan bertanya tentang jangkamasa album mereka akan siap. Dan disinilah yang membezakan antara jurufoto profesional dengan jurufoto bidang terjun mahupun sambilan. Jurufoto profesional biasanya akan mengambil berat tentang jangkamasa album itu siap tanpa mengenepikan kualiti dari sudut rekabentuk dan material.

Bagi Capturepixs, jangka masa maksimum untuk pengantin menantikan album ekslusif mereka adalah sekitar 45 hari dari hari berakhir majlis mereka. Itupun ketika 'peak season'. Sekiranya majlis adalah termasuk dengan majlis bertandang, yang mana jarak majlis adalah sekitar 2 minggu, Capturepixs akan mengambil kira waktu bermula adalah selepas majlis bertandang tersebut. Tetapi sekiranya majlis bertandang tu masih lama, Capturepixs akan siapkan album bagi majlis sebelah pengantin perempuan terlebih dahulu. Dan sekiranya pengantin dah tak sabar nak tengok gambar dorang dan request untuk dapatkan softcopy terlebih dahulu, Capturepixs akan berikan mengikut syarat tertentu bergantung pada perbincangan dua hala.

Tempoh inilah yang membezakan Capturepixs dengan jurufoto lain. Kerana Capturepixs sentiasa menjaga kehendak pelanggan dan demi memuaskan hati pelanggan, kami berusaha untuk menyiapkan album ekslusif mereka seperti yang ditetapkan. Tanpa mengurangkan kualiti dan hasil kerja kami. Malah rekabentuk kami adalah seperti yang pengantin lihat semasa mereka membuat tempahan.

Ada juga pengantin yang nak lihat dulu rekabentuk album mereka sebelum dicetak. Dan bila mereka lihat, mungkin ada sedikit perubahan yang akan melambatkan jangkamasa yang sepatutnya album itu siap. Tetapi setakat ini rata-rata pengantin yang pernah melihat rekabentuk sebelum dicetak, berpuas hati dan tidak mengubah apa yang telah kami siapkan. Kami tidak halang jika ada request dari pengantin kerana Capturepixs mementingkan pelanggan berdasarkan quote 'customer is right but not always right'. Hehehe.

Cuma kami sebolehnya tidak menyaran mereka lihat dulu kerana bagi Capturepixs, once pengantin dah lantik kami sebagai 'official photographer', kiranya mereka dah memberikan kepercayaan penuh kepada Capturepixs dari sudut fotografi dan rekabentuk album. Lagipun takde surprise la kalau pengantin dah tengok awal-awal sebelum album tu siap. Dah tak rasa WOW orang kata. hehehehe.

Itu baru beberapa perkara yang disentuh berdasarkan pengalaman kami dalam industri fotografi perkahwinan ni. Walau apa pun, setiap jurufoto sentiasa mencari peluang untuk menaikkan taraf diri masing-masing agar sebaris dengan jurufoto hebat yang lain. Cuma cara setiap jurufoto mungkin berbeza. Dan bagi bakal pengantin, choose a right and good photographer for your big day. Jangan sesekali memandang hanya pada Harga semata-mata tanpa melihat dari sudut lain. Kerana ia bakal membuatkan kalian menyesal di kemudian hari. Percayalah kerana itulah yang kami lalui sepanjang pengalaman kami dalam industri ini.


Nukilan Cipta

Capturepixs Studio
Johor Wedding Photographer

++SATU..DUA...TIGAAAAA

Akhirnya selesai juga tiga assignment wedding aku minggu ni, tepat 11.45pm aku sampai kat rumah setelah sesi lepak dan makan durian di rumah Rahmat Ali di Batu Pahat.
Kebetulan last assignment kat Batu Pahat dan Rahmat pun dah oper makan durian..tu yg aku singgah kat sana....ekkekeke.Minggu ni banyak cerita lawak yg berlaku sepanjang tiga hari perantauan aku ni.Kepada mereka yg menjadi mangsa lawak tu..jangan makan hati..ekekeke..dan aku rasa lawak SATU, DUA, TIGAAAAAA...SATU, DUA, TIGAAAAA.. dan lawak SELAMAT PENGANTIN BARUUUUUU antara yg paling kelakar sekali.

Kepada tiga couple minggu ni, Niza dan Zafran, Yani dan Iezan serta Hairey dan Norliza aku ucapkan selamat pengantin baru dan kekal bahagia selamanya..korang memang happening giler...nantikan album perkahwinan korang tak lama lagi....TQ kepada Hakim Salleh yg sudi tagged dan layan ketidaksiuman aku serta Rahmat Ali yg belanja aku makan mee hoon ketam kat Restoren Kepala Lori tu dan sebakul durian kampung..ni badan dah mula panas..esok sambung lagi makan durian..ekekeke.


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Aku sendiri..Part dua..

Minggu lepas aku di Kluang dan Muar dan minggu ni aku kat Kota Tinggi lak..seronok bila jadi solo ni..wkakaaka..abis assignment nikah dan berinai di Taman Cempaka,JB ,ku terus berdesup ke kota tinggi, utk resepsi di JB akan di take over oleh senior fotog dari ArtCreative..around 11.45 pm aku dan sampai kat Hotel xder bintang kat KT..tp malam ni aku ada kawan, coz Rahmat Ali pun ada assignment wedding at sini gak..kebetulan berjiran dengan client aku, lokasi pun sebelah taman jer..sebenarnya malam ni aku tumpang bilik hotel Rahmat , sebab awal pagi esok aku dah kena bertugas..sementara bateri tengah cas...aku update blog sikit..sambil plan lokasi outdoor untuk esok.
esok lepas habis assignment kat sini, aku kena bergegas ke Batu Pahat untuk assignment hari ahad lak..so kepada semua bakal pengantin aku minggu ni..selamat berkawen utk korang semua...

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

Aku dalam Portal ohartis.com

ohartis

Terima kasih kepada Khai dari ohartis.com yg sudi publish foto2 semasa penyerahan album Ekin & Mawi tempohari dalam portal ni..banyak cerita panas dan sensasi dalam portal ini, so kepada yg suka layan cerita panazzz artis2 malaysia boleh layan ohartis.com sebab portal ni betul2 realistik dan paling beranii mendedahkan isu artis kita luar dan dalam...


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Dr. Khadijah & Radzi++



Pada sabtu 30hb tu berlangsung satu lagi Majlis persandingan antara Dr. Khadijah, doktor di bahagian kecemasan & trauma di Hospital Sultanah Aminah dan Radzi, seorang Operation Manager di sebuah syarikat logistik di Port Klang. Assignment ni aku tugaskan kepada Ayares ( salah sorang fotog dalam Capturepixs ), majlis pernikhan telah berlangsung pada 21 may yg lalu di masjid Jamek Kolam Ayer, Johor Bahru.

Dr. Khadijah ni merupakan kawan kepada Dr. Rubiah tu, so kira musim geng2 doktor2 lak kawen. Dr Khadijah ni mixed chiness dan nama panjang beliau ialah Khadijah Poh Yuen Yoong.Assignment ni selesai selepas outdoor kat taman Bunga Istana...thank to Ayares kerana berjaya selesaikan tugasan ini..


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy

++Dr. Rubiah & Alizar++



Habis job kat Kluang aku terus berdesup ke Grisek, Muar untuk satu lagi wedding assignment kat sana.Pertama kali aku ke sana, dan majlis pernikahan bermula seawal 7.30 pm ( lepas Maghrib ) so aku dah minta bantuan Hakim Salleh utk standby kat sana, incase aku lambat or ada problem. Alhamdullillah aku sampai betul2 lepas maghrib..dan sesi pernikahan bermula cam biasa..Rubiah bekerja debagai Doktor di Hospital Sultan Ismail, Johor Bahru, manakala Alizar bekerja sebagai Juruteknik di Istana Budaya, Kuala Lumpur.

Walau aku penat giler malam tu, tapi tugasan selesai seperti biasa, cuma kali ni Hakim Salleh banyak back up aku, walau jadual asal assignment nikah ni Hakim yg menjadi OP..
mungkin kebetulan..adik- beradik Dr. Rubiah ni juga semua perempuan, sama seperti pengantin aku kat Kluang tu..
Malam tu aku tidur kat rumah Hakim di Bakri, Muar ( sejam perjalanan kesana ) thank tu Hakim n Family kerana benarkan aku tumpang tidur..esoknya seawal pagi aku dan bangun coz Hakim ada assignment nikah kat Bakri..so aku tagged dgn Hakim pagi tu...ekekeke
Selesai majlis Hakim , aku terus bergerak ke Grisek untuk majlis resepsi...

Sesi outdoor aku buat sekitar sawah padi area situ..

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

promosi copy