++Sedang Mencari Sentuhan++


Dah masuk minggu ke-2 puasa ni...aku masih bergelut dengan date line utk menyiapkan album terakhir utk client aku..3 album kesemuanya, 2 dah siap design dan in process printing...tapi yg last ni aku masih mencari sentuhan baru....sebab jiwa aku memang lain pesen, setiap album pasti ada kelaianan...dan baru dapat satu teknik editing kat phototshop utk album terakhir Diana ni...ntah apa nama teknik ni aku pun tak tau....sekadar mencuba beberapa teknik layer dan textured blending sebagai try n error!!

++Antara Amal dan Sedekah++


Ramadhan datang lagi

untuk mengulangi tuntutan hakiki 

sambil berputar fikiran ini 

bertanya pada diri

apakah ramadhan kali ini 

sama seperti akhir kali 

yang banyak di biarkan berlalu

tanpa di isi dengan iqra dan zikir 

tanpa tasbih dan takbir..

syukur pada ilahi
kerana ramadhan masih sempat di tempuhi...

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com

Kisah Seorang Kawan...

Terbaca satu atikel yg member aku tulis...

Satu Sen Pun Dia Tak Mau

Siapa Saluddin Ismail? Sebenarnya salah seorang kawan aku jugak. Orang panggil dia Din jer. Masa baru baru aku nak belajar fotografi (bukan video tau, lama dah ni), Yus (mamat power tapi low profile) lah yang kenalkan aku kat dia, beserta Ayares & Lanrasso, kat Taman Universiti. Lepas tu, kami terus berkawan.

Minggu lepas, aku tanya member seperti Leman, Amrul, Abejah, Yus, Ayares, ada tak yang nak pergi Singapore, sebab aku nak ikut beli aksesori video. tapi masing2 ada hal yang tak dapat dielakkan. Cuma dengan Azmeir (EK Photography) jer aku tak tanya, sebab aku segan, dulu dia pernah bantu aku.. (TQ Mir, aku masih ingat jasa kau.. hehe)

Aku try call Din, cepat aja dia kata ‘boleh’, Tanya itu ini, semua ‘boleh’ sahaja. Sampai aku mintak dia ambil aku kat Larkin ‘pun boleh’. Sikap bolehnya ini menghairankan aku, sampai aku tanya, kita pegi Singapore ni pakai kereta kau ke Din, “Boleh” jawab dia. Dalam kereta kami berbual dan berborak macam2 hal termasuk pasal kehidupan. Kadang-kadang aku straight je cakap kat dia..

Aku: Din, kau ni berlagak ek !!..
Din : A’ah, aku memang berlagak … dengan wajah takde perasaan
Aku : Din, kau ni kaki sound orang ek !! kejam plak tu..
Din : A’ah, cara tu bagi aku, orang dapat belajar..

Rupanya dia ni masa kecik, susah jugak hidupnya. Bila dia bukak kisah sejarah hidup, aku terus simpati, kesian jugak hidup si Din ni. Mungkin sebab itu, dia menjadi apa yang dia jadi hari ni, termasuk lah kerja kuat & kadang keras hati … kekeke..

Din bawak aku ke beberapa tempat di Singapura. Akhirnya aku dapat apa yang aku nak. Wow.. bestnya.. Syukur pada Tuhan. Rupanya Din tak beli apa benda pun, dia seolah ‘tolong hantar aku je’.

Kalau jumpa kedai video, kamera, dan guitar, aku mesti melekat kat sini dulu,
tak tau lah apsal.. hehe

Sekali tu, aku mintak izin pergi toilet kejap.. Masuk dalam kereta dia semula, Bumppp!!.. aku tutup pintu… dia bersuara;

Din : Jek, bini kau call aku, anak kao demam..
Din : Aku ingat nak bawak kau round-round Singapore …. (belum habis cakap)
Aku : Tak payah lah Din, kita balik je lah jom, aku risau gak ni..

Sepanjang jalan balik, aku perhati, Din tak banyak sangat bagi kata-kata perangsang untuk kerja kerja video aku (padahal aku ingin sangat dengar dari mulut dia) . Tapi bila sampai Larkin, dia turunkan aku,... aku hulurlah duit sikit sekadar yg mampu untuk cover duit minyak dia. SATU SEN PUN DIA TAK MAU siutt.. Dia tak nak ambil, puas aku paksa pun tak jalan, padahal dia sebenarnya keluarkan kos kenderaan, tenaga, masa dan minyak semata-mata untuk melayani kepentingan aku.

Lalu aku sedar, banyak sungguh bantuan dan ‘perangsang - cara dia’ untuk aku ambil iktibar. Tak semestinya melalui perkataan. Aku makin respek kat dia.

Memang dah jadi rezeki hidup aku, selalunya bila aku perlu bantuan, ada sahaja rakan yang sudi bantu. Macam kes semalam ni lah. Terima kasih wahai semua SAHABAT-SAHABAT KU.. Aku doakan korang mudah masuk syurga.. Amin.


rasa terharu bila aku baca, rupanya ada juga orang yg menghargai aku selama ini..tq bro!!

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com


promosi2

ANCOM Malaysian Rally 2009 (MR9)

Get the flash player here: http://www.adobe.com/flashplayer

16th August, Kota Tinggi – Cody Crocker of the Motor Image Racing team won the FIA ASIA PACIFIC RALLY CHAMPIONSHIP (APRC) ANCOM Malaysian Rally 2009 (MR9) in 3hr 16min 22sec (provisional result) driving his Subaru Impreza WRX.

Crocker started Leg Two with a comfortable lead over team mate Emma Gilmour of New Zealand, who finished second in 3hr 27min 11sec making it 1,2 for Motor Image on the podium.

In third was Indonesian driver, Rifat Sungkar of the Pertamina Prima XP Rally Team who finished 14min 18sec behind Gilmour.

Katsu Taguchi of the MRF Tyres team bowed out of the race early in the day when he ditched his Mitsubishi Lancer Evo 10 in SS11 causing major structural damage and ending his chances of securing important Championship points.

With Taguchi out, Crocker cruised to a comfortable victory and scored maximum points which positions him strongly to take out the 2009 Championship. Crocker won the APRC the past three years.

“I am very happy just to have finished the race today. The SS were very demanding. We took the stages one at a time, kept our heads down and did the job. We kept to a pace that meant we didn’t allow any mistakes to creep in,” Crocker said.

India’s Gaurav Gill, Taguchi’s MRF Tyres team mate, who didn’t finish Leg One yesterday due to mechanical problems, pushed his Mitsubishi Lancer Evo 10 very hard today clocking the fastest times in four SS. Some say Gill could be the man to beat when the APRC is held in Indonesia in October. Gill won the Gudang Garam Indonesian Rally in 2008.

“I’ve wanted to push hard since I arrived in Malaysia,” Gill said. Earlier in the day I missed a few junctions and in SS10 I had brake problems, but once we changed our setup we managed to win a lot of Stages,” Gaurav said.

Malaysia’s Karamjit Singh had a better day in his Proton Satria Neo S2000 as he clocked more kilometers and got more comfortable with the car. “Today was good because we got to practice Slowly slowly we are getting faster, so hopefully by next Rally (Indonesia) the car will be right-hand drive and we’ll be much faster,” Karamjit said.

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com


promosi2

++Resepsi Persandingan Nieza & Zafran++


kali ni giliran sekutu aku untuk jadi penembak tepat resepsi ni, aku serahkan majlis ni kat Yon untuk buat apa yg dia suka..ekekekeke...terbaekk dari Yon untuk entry resepsi ni..walau aku jauh di perantaun ketika itu..tapi aku yakin majlis pasti berlangsung meriah.

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com


promosi2

++Resepsi Pernikahan Nieza & Zafran++


Masih banyak koleksi gambar yg aku belum upload di blog aku ni, atas kesibukan menyiapkan album-album perkahwinan sekitar jun yg lalu. Untuk entry ni aku selitkan entry Majlis pernikahan Nieza & Zafran yang berlangsung pada 5 jun 2006 yg lalu di Masjid Al-Mizan, Kempas dan bersambung pada sesi malam utk sesi bergambar baju persalinan.
Untuk Nieza & Zafran, semoga bahagia mendakap erat cinta korang berdua.

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com


promosi2

++Resepsi Persandingan Aznor dan Amalina++


Resepsi Persandingan ini telah berlangsung dgn meriah, Aznor ni aku boleh ketegorikan sebagai lelaki paling pemalu dalam Malaysia ni, kalau ada pertandingan lelaki pemalu mesti dia dah menang dah...ekekekke!! Patut ler masa booking dulu pun kakak dia dah mention hal ni kat aku..Cik Din, adik saya ni pemalu tau, boleh ke Cik Din pose adik saya cam dalam blog awak tu....aku jawab..ok jer bisa di atur semua tu.
Semua urusan tempahan fotografi, Cik Azrina yg uruskan..Cik Azrina ni kakak Aznor dan masih single lagi...ekekeke!!Azrina ni keja kat IPT sebagai lecturer ( patut pun dia soal aku macam masa nk booked dulu ) dan pertama kali aku berjumpa dgn Azrina ni kat rumah dia sekitar pukul 10 malam ...dan aku berborak panjang dengan family dia dgn pelbagai topik hiburan..dari topik album kawen, masuk topik Ekin dan Mawi pastu masuk topik politik sekali...pasal Rosmoh Mansor...wakkakakaka
Ok kita layan preview sekitar majlis resepsi tu berlangsung....

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my
info.artcreative@yahoo.com


promosi2