++Ayu & Balqis ++

Walau Desaru friends & friends camping trip 2010 di Desaru yg di atur pada ahad lepas kurang mendapat sambutan ( walau ramai yg bg nama utk hadir ) tapi kehadiran kawan-kawan dari Capturepixs, Fotokahwin, Gambalawa.com dan Wafin Studio yg memang support aktiviti riadah sudah mencukupi utk memeriahkan sesi santai ni..Tq juga kepada Idayu serta Balqis yg ditemani Ateng yg hadir sebagai model of the day, tak lupa kepada Duan dan wife yg bersemangat tinggi untuk mencuri ilmu aku hari tu..walau perancangan awal lebih 20 fotografer akan hadirkan diri pada hari tu.


Dan terima kasih kepada Ayu dan Balqis yg sudi bersama dalam sesi photoshoot kali ni.
Berkonsepkan ombak dan extreme..aku rasa mereka berjaya buat apa yg aku inginkan...

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my


++Desaru Friends & Friends Camping Trip++



Desaru friends & friends camping trip.!!


Kawan-kawan... baik yang photographer, bukan photographer, model, bukan model, para suami, isteri, kawan-kawan yang dikenali...
saya mengajak anda semua bersama-sama saya untuk berada di pantai Desaru untuk satu perjumpaan santai 1 hari di sana.

Aktiviti bebas bersama kawan-kawan.
Kita berjumpa, kita bermain, kita bergaul, kita makan dan kita minum bersama. Eratkan hubungan baik yang belum kenal atau yang telah sama kenal mengenal.

- sesi ice breaking
- sesi outing pecah otak mencari kelainan, mencuba perbezaan (photo)
- sesi pantai mandi manda + bbq ayam panggang

jika anda interested.
bayaran cuma RM 30 bbq food sharing.

hilangkan penat, hilangkan stress, bertemu bersama kawan-kawan.
eratkan hubungan.

Bila nie ?
24 Januari 2010.

Nak contact sapa kalau nak join ?
Contact didiz 017-7550658, duit pun bayar pada didiz...sebab aku pegi nak shoot model jer...ekekke

++Bila Aku dah Bosan++

Kebosanan di tahap maksima tiba-tiba membelengu hidup aku, tanpa perancangan sebenarnya seawal pagi sabtu 9hb jan 2010, aku drive ke Melaka seorang diri untuk melayan kerenah bodoh aku ni, dalam kelajuan 140 km/jam aku sampai sekitar pukul 10.00 pagi di sana..perjalanan begitu lancar.
Kebetulan ada Outing
Malacca Beauty From 50mm Point of View bersama geng-geng Melaka. Sempat gak aku join masa diorang tengah mencari gambar sekitar Bandar Hilir tu sambil layan cendol bawah pokok sebarang jalan jam besar tu. Terima kasih kepada Danial dan seorang peserta PC4 yang telah menegur aku semasa TT kat Restoran Subaidah tu.


Habis outing dan sesi penyampaian hadiah oleh nama-nama besar fotografer Melaka seperti Dr. Malek dan Rafi, aku plan nak join Apis Toyol shoot wedding tengahari tu, sekali aku call dia kata sibuk sangat..so aku taknak ler kacau tugas dia.
Kebetulan Hakim Salleh free masa tu, aku layan makan tengahari kat kopitiam Best yg langsung tak best...wakkaka!!..lepas makan sambung layan movie Merantau Warrior di shopping complex yg aku lupa namanya...ekekeke



Lepas habis movie lepak jap kat Old Town sampai kol 6.30 pm sementara menunggu Apis Toyol datang, sambil aku memerhatikan anak bangsa aku sedang bahagia berpacaran..tunggu punya tunggu, sampai pukul 8.30 Apis tak datang..sekali aku call...alamak din, aku lupa ko ada kat Melaka, aku ingat ko dah balik..ampeh sungguh jawapan si Apis!!

Nasib baik petang tu ada outing lagi bersama SN sekitar Sungai Melaka..so layan panorama malam kat situ..sambil rasa geram kat Apis. Dan malam tu aku tumpang tidur kat rumah Apis, walau aku marah kat Apis tapi Apis baik hati rupanya sebab dia bagi aku 2 helai baju gambalawa.com sbb aku langsung tak bawak baju spare masa tu...ekekekeke.



Pagi ahad 10hb jan 2010, aku follow Apis shot wedding kat area Bemban, resepsi antara Farah dan Ejad, Farah seorang yg ceria giler di porak perandakan lagi dengan 3 fotog tak siuman, dan Apis menjadi chief aku dan Sharill hari tu dan dia memang pandai membuat lawak antarabangsa rupanya , dan perkataan baru dari Apis hari tu ialah"DAHU" kombinasi antara dahi dan dagu, bila Apis tersasul nk sebut apa ntah..aku gelak sakan dgn perkataan tu sepanjang hari.
Lauk memang best hari tu...aku layan ayam goreng berempah dekat 10 ketul sorang-sorang waktu Apis sibuk shoot pengantin..ekekeke!!


Habis wedding petang tu, aku layan outdoor kejap kat Hutan Reakreasi Ayer Keroh bersama Apis dan Sharill, kalau ikutkan hati nak balik petang tu, tapi sebab aku tumpnag kereta Apis terpaksa lah aku follow dia sampai habis..ni pun idea si Apis sebab dia memang tak kasi aku balik awal..Lepas sesi outdoor tu, singgah minum kat Restoran Ikan Bakar apa ntah kat Ayer Keroh tu..sambil sesi bual dan kritik ayat-ayat pedas aku..ini pun atas arahan Apis juga.


Dan malam tu aku lepak rumah Apis lagi sambil layan AJL kat TV, selepas semua rayuan aku untuk dapatkan pass media tak di layan...ekekeke Habis AJL, aku bergerak balik ke JB...
Melalui Jasin untuk ke lebuhraya sekitar 12.00 malam amat menakutkan aku...kesunyian dan kegelapan sepanjang jalan membuatkan aku sedikit cuak dan sepanjang jalan tiada kenderaan lain selain aku..dalam hati ni mesti Apis nak kenakan aku ni, sebab dia yg suruh aku ikut jalan tu...

Sekitar 1.00 am, 11hb Jan 2010 aku dah tiba di RNR Pagoh...perancangan awal nak minum kopi secawan dua..sekali zzzzzzz dalam kereta sampai kol 8 pagi...wakakakaka!!
dan aku meneruskan perjalanan balik ke JB selepas bersarapan roti bakar dan 2 biji telur separuh masak...sampai rumah terus sambung tidur sampai petang....
Selasa 12hb jan 2010, seharian aku outsation sebab ada majlis korparat bersama Kulim (M) Berhad dan Rabu 13hb Jan 2010, aku berada Kuala Lumpur atas urusan peribadi dari seawal pagi dan pulang semula ke JB lewat malam tu..
Dan semua aktiviti yang aku lakukan untuk menghilangkan rasa kebosanan ni belum dapat diselesaikan hingga ke hari ini...dan sampai saat ni juga, wife aku tak tahu langsung apa yg berlaku kat aku dari minggu lepas sehingga semalam...wakakaka!!

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my


++New Nikon Centre++


Nikon Centre Kuala Lumpur

The Nikon Centre is the biggest one-stop venue for Nikon camera enthusiasts and photographers of all levels to experience, practise,
learn, find inspiration or share the tools of photography and witness the works of local and international image takers and makers.

The Centre has a showroom that displays the full range of COOLPIX, DSLR, NIKKOR lenses, speed light flashes and other lenses accessories.
There is also a showcase displaying some of the legendary models of Nikon. In addition, it has a service and repair department, a modest gallery space for exhibitions and a seminar room for workshops.

Located at Level 1, East Wing of the Berjaya Times Square Mall, the centre is easily and conveniently accessible by all forms of public transportations.
This Centre opens daily from 10.00am to 10.00pm including public holidays.


Nikon Centre Kuala Lumpur
Lot 01-10, Level 1, East Wing
Berjaya Times Square
1 Jalan Imbi
55100 Kuala Lumpur
MALAYSIA

t: + 603 214 20218, 214 20219
f: + 603 214 20229

Website: nikoncentre.nikon.com.my
Email: nikoncentre_kl@nikon-asia.com

Operation Hours: 10am to 10pm (Monday to Sunday including Public Holidays)


Dan seharian aku berada di sana untuk beberapa urusan berkaitan equiptment aku..ini adalah kali ke-dua aku menghantar untuk masalah yg sama, dan aku berharap kali ni semua akan selesai...tq atas layan terbaik buat masa ini, dan aku harap situasi ini kan berterusan..tak lupa kepada Mr Rizal dan Mr Louis kerana entertain aku sebaiknya.
Antara permasalahan yg berlaku :-

D700 - Focusing sometime error ( shutter jammed symptom )
-Shoe Flash short circuit ( Flash spark automatically )
14-24 - Zoom Ring & Rubber Grip loose
24-70 - Zoom Ring Prob after 1st time service
70-200 VR - VR not proper function & Rubber Grip loose
SB-800 - Flash malfunction

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Aku Kena Tipu++


Ni kisah masa aku shoot wedding beberapa minggu yg lepas....memang aku tak bleh lupa...seorang budak bernama Syines Adalea

aku tegur dia apasal kening dia lebam semacam?
Ines : ni sebab jatuh longkang..
Aku : eh bila jatuh..
Ines : baru je tadi..longkang tu besar..inas jatuh kat situ..

aku pun terus report kat mak dia pasal ni...

Mak Ines : eh ye ker..bila dia jatuh, saya x tau pun.. ( terus lari cari inas )
Mak Ines : Inas jatuh longkang ker ( Inas diam jer )
Aku : ni ha kesan lebam tu.. ( sambil tunjuk kat dahi yg berparut )
Mak Ines : ( sambil tengok kesan lebam tu) ni mesti ,main make up saya ni...dia conteng muka dia tu...

Aku : (dalam hati ) cis tertipu aku dgn budak tu....jaga ko Ines, kalau ko besar kompem aku ngurat ko.....

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Asmah & Bahar - Outdoor Portraiture++


Aku tertarik dengan kata-kata yg tertulis di belakang kad jemputan Asmah & Bahar ni...


"cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu, agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu dan jagalah cintaku padanya, agar tidak melebihi cintaku padaMu.."



Itulah kisah cinta mereka yang telah selamat disatukan pada 21hb Nov yang lalu di Felda Sening, Kota Tinggi Johor. Walau aku tak pernah sekali pun berjumpa dengan diorang berdua ni, tp kepercayaan yang di berikan untuk melakar dalam lukisan cahaya lensa Photoshooterzz aku di sepanjang majlis berlangsung amat aku hargai...

Fotoshooterzz by : Didiz & Yon Nizam

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Resepsi Pernikahan Hazrin & Zainal++


Majlis Pernikahan ini berlangsung sehari sebelum Majlis Persandingan diadakan, sebelum acara Pernikahan bermula, telah berlangsung acara ringkas Majlis Pertunangan antara mereka berdua.


Dan setengah jam kemudian Hazrin & Zainal di ijab kabul kan oleh Penolong Daftar Nikah Kawin Negeri Selangor.


ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Norhazrin & Zainal++

Ni antara job assignment dalam waktu-waktu padat aku..Norhazrin merupakan seorang Eksekutif di Metadome Sdn Bhd, dan pertama kali aku jumpa client yg rajin bercakap, dan tak sampai seminit aku jumpa dia..kitorang bercerita cam aku dah kenal lama sangat, padahal aku tak pernah jumpa dia pun sebelum ni...memang happening giler si Ayin ni.

Zainal merupakan tutor di Universiti Malaya, seorang yg sangat konfiden dan salah sorang client yg mempunyai minat terhadap fotografi, dan dia selalu kacau bila aku online..sebab dia jeles tengok gambar aku kot..ekkeke, Zainal juga pernah tag dgn aku semasa mula-mula kenal dia dulu .

So ni hanya preview untuk korang berdua, koleksi penuh boleh tengok kat Flickr...enjoy!!

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Along & Nurulhuda++


Resepsi antara Kashaful Asrar a.k.a Along dan Nurulhuda di Kluang Johor pada 25, 26 dan 27 Dec 2009. Majlis pernikahan mereka telah berlangsung sebulan yg lalu di Masjid Kg Tengah, Kluang. Untuk resepi penuh ini, selama 3 hari aku berada di Kluang utk berkhidmat dgn Along... Along ni kira se aliran dgn aku gak..antaranya size badan besar, happening dan minat bidang fotografi...Along ni hardcore canon rupanya..dan dia selalu racun aku supaya tukar kamera yg sama jenis dgn dia...ekekeke..sorry ler Along, racun tak cukup power ler...tp memang best layan aksi jiwa kental masa sesi outdoor tu hari...walau size does not matter, tapi along nothing else matter, Along boleh buat apa saja yg aku suruh..lari + lompat + possing ...wakakaka!!

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my

++Resepsi Amie & Faisal - Pasir Gudang++

Lama aku tak update pasal wedding...berbaris dalam listing aku, album dan gambar yg perlu aku siapkan..so entry ni aku nak preview wedding sebentar tadi..antara Amie dan Faisal di Pasir Gudang..walau aku tak pernah jumpa Amie dan faisal ni sebelum ni, tp diorang memang best..dan kebetulan cuaca menarik hari ni utk sesi outdor di sekitar Bukit Layang-layang...
dan esok akan berlangsung satu lagi resepsi antar Faisal dan Amie di Dewan Tabung Haji, Johor Bahru....

ArtCreative Photography
Tel : 012.7588266 / 019.7628384
Galeri : http://www.flickr.com/artcreative
Blog : http://saluddin-ismail.blogspot.com/
Web : http://www.artcreative.com.my/
Email : info@artcreative.com.my